Νέα – Ανακοινώσεις

 • NΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

  Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. (ΥΠΕΚΑ)

  Τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται, αλλά πολλοί από εμάς αγωνίζονται να βρουν το χρόνο να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι μεγάλο μέρος της ρουτίνας μας αποτελείται από καθιστική ζωή: σε μποτιλιάρισμα, σε ένα γραφείο ή μπροστά σε μια οθόνη. Τι γίνεται όμως αν μπορούσαμε να ενσωματώσουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ζωή και να εξοικονομήσουμε χρήματα ταυτόχρονα;

  Η EUROPEANMOBILITYWEEK προάγει το ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία και τα οφέλη που μπορεί να έχουν για την υγεία μας, το περιβάλλον μας και την αποταμίευσή μας! Οι ενεργοί τρόποι μεταφοράς όπως το περπάτημα και το ποδήλατο είναι απαλλαγμένοι από εκπομπές ρύπων και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της καρδιάς μας.

  Οι πόλεις που προωθούν το περπάτημα και το ποδήλατο έναντι των ιδιωτικών οχημάτων έχει βρεθεί ότι είναι πιο ελκυστικές, με λιγότερη συμφόρηση και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

  Όσον αφορά τα μεμονωμένα οφέλη για την υγεία, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από ό,τι οι μη ποδηλάτες και λαμβάνουν 15% λιγότερες ημέρες άδειας λόγω ασθένειας, ενώ 25 λεπτά βιαστικού περπατήματος την ημέρα μπορούν να προσθέσουν έως και επτά χρόνια στη ζωή σας!

  Έτσι, τον Σεπτέμβριο, γιατί να μην περπατήσετε μαζί μας και να βιώσετε τα οφέλη για τον εαυτό σας;

  Theme 2019 – «Safe Walking and Cycling»

 • (Χωρίς τίτλο)

  Πρόσκληση

  Στην Πρώτη (1η) Συνάντηση Δικτύου Φορέων Σχεδίου Έργου ΣΒΑΚ Δήμου Λαμίας

  Ο Δήμος Λαμίας, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης οργανώνει εκδήλωση που αποσκοπεί στη διαβούλευση των Φορέων του Έργου.

  Η αστική κινητικότητα έχει άμεση συνάρτηση με την οργάνωση και λειτουργία του αστικού χώρου, καθώς και με την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες στην πόλη. Στο σχεδιασμό των μεταφορών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ασφάλεια, η πρόσβαση σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η κατανάλωση ενέργειας, οι χρήσεις γης, να καλύπτονται οι μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων και να συνυπολογίζονται όλοι οι τρόποι μεταφοράς.

  Με τον όρο μεταφορές, σε ένα αστικό περιβάλλον, εννοείται καθετί που αφορά στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, στη στάθμευση ή στις συγκοινωνίες. Το σύστημα των μεταφορών συνδέεται άμεσα με τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε ένα αστικό κέντρο.

  Οι αυξημένες απαιτήσεις, που προέκυψαν κυρίως λόγω της συγκέντρωσης πληθυσμού και της ραγδαίας αύξησης του δείκτη ιδιοκτησίας οχημάτων σε συνδυασμό με την ελλειμματική συχνά υποδομή και τη λανθασμένη διαχείριση της κυκλοφορίας, έχουν αναγάγει το ζήτημα των μεταφορών σε μείζον πρόβλημα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, φυσικού και αστικού.

  Το ΣΒΑΚ που αποτελεί Στρατηγικό Σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας έχει ως σκοπό την διερεύνηση και επιλογή παρεμβάσεων και έργων στον αστικό ιστό του Δήμου. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η εξασφάλιση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης όπως η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτου και η πεζή μετακίνηση έναντι στην ολοένα αυξανόμενη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

  Οι αρμοδιότητες του δικτύου φορέων είναι ο σχεδιασµός και η υλοποίηση του ΣΒΑΚ σε συνεργασία με τον ανάδοχο, καθώς και η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του Σχεδίου στο Δήμο Λαμίας.

  Βασικό αντικείμενο της πρώτης αυτής συνάντησης αποτελεί η καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων  στη λειτουργία της πόλης και των παρακείμενων οικισμών. Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Δικτύου Φορέων ΣΒΑΚ που θα συμβάλει ουσιαστικά στο σχεδιασμό του Οράματος και του τελικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

  Οι Φορείς παροχής ή/ και δημιουργίας Μεταφορικού Έργου ή οι Φορείς παροχής που χαρακτηρίζονται ως βασικοί στη λήψη αποφάσεων σχετικά με ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, εντός των ορίων του δήμου, καλούνται να συμμετέχουν στη συνάντηση την 1/7/2019, ημέρα Δευτέρα, 18:30 π.μ. με 20.30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Αινιάνων 9-11) του Δήμου Λαμίας.

  Το περιεχόμενο της εκδήλωσης συνοψίζεται στον παρακάτω Πίνακα:

  1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων Σχεδίου έργου
  Εισηγητές από την ομάδα εργασίας του Αναδόχου: Θάνος Βλαστός, Καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ Ευθύμιος Μπακογιάννης, Διδάκτωρ Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό ΕΜΠ- Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περ. Ανάπτυξης, MSc Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός , LEVER Χάγιου Κάτια, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc , LEVER
  Πρόγραμμα Συνάντησης
  ΔΕΥΤΕΡΑ 1/7/2019
  Θέμα Διάρκεια Εισηγητές/Συντονιστές
  18:30-18:40 Η παρουσίαση του έργου και της επιδίωξης του Δήμου 10′ Δήμαρχος
  18:40-18:55 •Παρουσίαση: Τι είναι το ΣΒΑΚ και ποια η σημασία του: η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας •Ερωτήσεις: 5’ 15′ Εισήγηση: Βλαστός Θ.
  18:55-19:10 Παρουσίαση: ΣΒΑΚ στο Δήμο Λαμίας: Η πολεοδομική συγκρότηση του Δήμου Λαμίας, τα προβλήματα και οι προκλήσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωσή του 15′ Εισήγηση: Μπακογιάννης Θ.
  19:10-19:25 Διάλειμμα 15′
  19:25-19:35

  19:35-19:45
  Α) Παρουσίαση: Εμπλεκόμενοι φορείς στο σχεδιασμό του Δήμου Λαμίας: η σημασία τους και ο τρόπος εμπλοκής τους
  Β) Παρουσίαση και τοποθέτηση φορέων σχετικά με την εμπλοκή τους
  10’
  10’
  Εισήγηση: Lever
  Συντονισμός: Lever
  19:45-20:20 Α) Εργαστήριο κατάθεσης ιδεών των φορέων /εντοπισμού σε χάρτη προβλημάτων, ευκαιριών της περιοχής– Εργαστήριο – Διαδραστική διαδικασία 25′ Συντονισμός: Lever
  20:20 -20:30 Ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες και για την δεύτερη διαβούλευση 10′ Εισήγηση: Lever